top of page

voorstellingen

Gevangen in de Formule

Deze voorstelling is samen met regisseur Kenza Koutchoukali gemaakt rondom het pianokwintet van Dmitri Shostakovich en ging tijdens de NJO Muziekzomer 2019 in première. Gevangen in de Formule gaat over eenzaamheid en hoe je tijdens een zoektocht naar jezelf heen en weer geslingerd wordt tussen extatische hysterie en depressieve isolatie. De muziek springt van wanhopige smeekbedes naar houterig poppenspel. De pianist is de anonieme poppenspeler wiens gezicht verborgen blijft en zijn emoties worden verbeeld door zijn vier poppen: de strijkers. De pianist symboliseert ons allemaal, je uiterlijk vertoon is de tralies tussen de samenleving en je ware aard. Kan deze jas uit of is de prijs van kwetsbaarheid te hoog?

Toekijken is medeplichtig zijn. Het publiek wordt tijdens de voorstelling geconfronteerd met wat ze aanricht en heeft directe invloed op de Formule: de kwetsbaarheid op de planken wordt genadeloos bekeken.

De Formule is erg dankbaar voor de ondersteuning van de Nationale Jeugdorkesten Nederland bij het ontwikkelen van deze voorstelling.

download presskit

An Overgrown Path

Voor deze voorstelling is het ensemble gekoppeld aan de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto. In deze samenwerking dient het idee van melancholie in combinatie met uiterlijke en innerlijke landschapen die sterk aanwezig zijn in de muzikale werken- als basis voor deze gebeurtenissen op het podium. Er is een directe en abstracte relatie met de muziek. Een voorstelling waarin de subtiliteiten van de composities versterkt worden door de combinatie van muziek en dans.

Deze voorstelling ging in première op Festival Classique Den Haag.

download presskit

The Cloud

Het weerbericht van het afgelopen jaar: bewolkt, wisselvallig, met dreigend onweer en plaatselijke opklaringen. Door de continue veranderende COVID-19 situatie en bijbehorende maatregelen, is het leven onoverzichtelijk en onberekenbaar geworden. Verwachtingen verdwijnen, maar daarvoor komen kansen terug. Iedereen heeft er mee te maken, maar gaat er op zijn/haar eigen manier mee om. Vooruitkijken lijkt zinloos, net zoals wachten. Dit gevoel probeert Ensemble de Formule over het voetlicht te brengen in The Cloud. Daartoe worden twee disciplines samengebracht: muziek uit het Cloud Trio (Kaija Saariaho) en briesen (Extended Vocal Technique). Beide zijn continu transformerende, zoekende wolken van klank: expressief en tegelijkertijd multi-interpretabel.

Deze voorstelling ging in première op Windows of Opportunity.

bottom of page